Landet utanför – tänkvärt om urbaniseringen

Har precis avslutat reportageboken Landet utanför, ett reportage om Sverige bortom storstaden, skriven av journalisten Kristina Mattsson (Leopard förlag). Då och då trillar man över sådana här bra böcker som påminner om varför journalistiken är så viktig.

Kristina Mattsson  lyckas beskriva ett riktigt komplext ämne på ett lättillgängligt sätt. Den röda tråden är urbaniseringen. 2008 var en historisk milstolpe mänslighetens historia. Då för första gången bodde fler människor i städer än på landsbygden.  Och Sverige utgör inget undantag. Samma utveckling som sker världen över sker även här.

”I det tysta håller det Sverige som ligger utanför storstadsområdena och de större universitetsstäderna på att packa ihop. Om 20 år kommer många lokala samhällen att ha upphört att fungera.”  skriver Kristina Mattson.

Mot bakgrund av detta bestämde sig Kristina Mattson för att göra en resa genom landet och  försöker hitta svaret på frågan: om alla bor i stan – vad ska vi då med landsbygden till?

Jag blir imponerad av Kristina Mattssons reserach och kunskaper i ämnet. Urbanisering, regional utveckling osv är inte lätt att beskriva. Men reportageformen fungerar riktigt bra och kapitel för kapitel tar Mattsson sig an olika aspekter på ämnet. Genom att hela tiden väva in intervjuer med mänskliga röster så blir det aldrig abstrakt och tungt. Tvärtom, de många rösterna berör och ger mig många aha-upplevelser i och med att Mattsson också skickligt väver in fakta och statistik.  

Ingen vet ju med säkerhet vad som kommer att ske  i framtiden. Men trenden att de flesta svenskar bor i större städer verkar bara förstärkas eftersom de flesta invandrarna bosätter sig där pch de flesta barn föds i storstadsområdena.  Mattsson spekulerar  i att kanske jagar trängseln och larmet människor tillbaka till landsbygden när tystnad och obrutna horisonter blivit en total bristvara i stora delar av världen. Eller så blir det precis tvärtom. Tätt boende blir det val samhället gör för att minska energianvändningen när oljan sinar.

Många frågor och inga självklara svar, men Mattsson avslutar boken med att konstatera att om möjligheterna till landsbygdsliv ska finnas kvar utanför Storstadslandet krävs det ett engagemang även av människor i storstäderna för landbygdens frågor. Hon ställer också frågan om det är dags att damma av det gamla slagordet Hela Sverige ska leva? De val vi gör nu styr framtidens valmöjligheter…

Du gillar kanske också...

6 svar

  1. Pia skriver:

    Intressant… Får mig att minnas ett mycket engagerat och åsiktsstarkt samtal en sen natt på en bar i NY, där din make var en av debattörerna… Härligt minne! 😀

  2. Karin H skriver:

    Det låter jätteintressant, särskilt för en lantis som jag. Som efter fyra år på landsbygden har mycket svårt att föreställa sig att man vill bo i stan. Och visst märker man ett visst ointresse för landsbygdsfrågorna om man säger så.

  3. Hedvig N skriver:

    Låter som en viktig bok! Inte minst borde Stockholmarna läsa den. Varje gång jag besöker 08-land numera åker jag hem med 2 känslor: att det är så oerhört skönt att komma hem och en ilska mot 08-mentaliteten som påminner så mycket om amerikansk mentalitet: ”Vi är bäst i världen men vi vet inget om omvärlden”. Det är som att hela resten av Sverige blivit ett ingenmansland för stockholmarna.

    Men att alla skulle vilja tränga ihop sig i storstäder i framtiden: det tror inte jag! Se på alla holländare som emigrerar till Sverige (och inte minst Värmland. Det är ju utrymmet de vill ha.

  4. Christian L skriver:

    Intressant…
    Tänker ofta på utflyttningen när jag reser runt i landet, vare sig det är Småland eller Dalsland så ser man små samhällen där ingen har investerat något sedan tidigt 60-tal. vilka unga ser en framtid där när den sista macken har stängt?
    Tänker också på Österlen, trakten i Skåne där namnet Österlen var en ren reklamkampanj påhittad av en tidningsman för att marknadsföra det lågurbaniserade (men vackra Östra Skåne) på 30-talet. Det finns nog många landsbygder i Sverige som kunde locka fler boende och turister. Håller tummarna för att Fryksdalen kanske blir det nya Gotland/Österlen.
    Sverige har nog en hel del att lära av Norge där landsbygden blomstrar mer och landsbygdspolitiken alltid hamnar högt upp på agendan. Men dom har ju och andra sidan lite vackrare landsbygd än oss:-)

  5. Hedvig B skriver:

    Christian: Intressant att du nämner Norge, Kristina Mattsson gör många jämförelser mellan norsk och svensk glesbygdspolitik i boken. Ett område som hon tar upp är tex hur norska glesbygdskommuner med stora naturtillgångar som tex vattenkraft kan bli mycket rika eftersom det i Norge är kommunen som tjänar pengar på exploateringen medan det i Sverige är staten som blir rik när tex en Norrlandsälv byggs ut. (Samtidigt förväntas kommunerna i Sverige klara samma uppdrag oavsett om de har 5000 eller 400 000 invånare…)

  1. 2012-02-02

    […] udda och komplexa ämnen för att levandegöra och få det läsvänligt (konstaterade samma sak med Landet utanför […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.