Moderskapets heliga mekanismer
Vi har läst ”Små eldar överallt” av Celeste Ng. Den har fått mycket fin kritik och sålt bra. Kanske hade vi för höga förväntningar, för vi är inte jätteentusiastiska.
Boken handlar om den bohemiska konstnärinnan Mia och hennes dotter Pearl som lever ett nomadliv men hamnar i den lilla staden Shaker Heights där hon får hyra av familjen Richardson. Mia engagerar sig i en fråga om moderskap och adoption, samtidigt som hennes egen bakgrund är höljd i dunkel. Det visar sig att hon har erfarenheter som är liknande.
Så vad tycker vi?
Det känns väldigt amerikanskt. Den perfekta lilla staden. Det inskränkta småstadslivet. Vi noterar att ingen av oss skulle vilja bo där. Det måste finnas många såna samhällen med samma kontroll och moral, det är lite skrämmande.
Det kläms in väldigt många etiska dilemman i boken. Abortfrågan, adoption, moderskap, rötter, fördomar och privilegier. Särskilt handlar väl boken om moderskap, och det känns nästan lite krystat hur författaren utvecklar alla dimensioner av detta. I några fall har moderskapet tvingat huvudpersonerna att ge avkall på sina drömmar och det är i och för sig ett intressant perspektiv.
Det är lättläst och språket flyter på. Men man får ingen direkt känsla för någon av karaktärerna , det är ingen särskild person man tycker om och man lever sig inte riktigt in i historien. Vad händer med karaktärerna? Vad vill författaren egentligen säga? Kommer det en del 2?
Ändå väcker boken intressanta och långa diskussioner runt Pocketpinglebordet. Vem bestämmer var ett barn ska bo och var det kommer få det bästa livet? Samtalet halkar helt plötsligt in på IS-barnen och deras mödrar. Och då måste man ju tycka att det är imponerande att denna boken ger fler dimensioner än man kan tro från början.
Vi ger boken 3 mammiga pinglor.
Boken gav verkligen grund till manga intressanta diskussioner! Undrar om den inte ar pa vag som TV serie också… med Reese Witherspoon?… Eller sa har jag drömt…