Fängslande om slaveriet i USA

Första pingelträffen efter sommaren äger rum hos Anna. Vi har alla till denna gång läst “Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead och faktiskt har vi alla läst ut boken. Ett gott betyg med andra ord! En mycket omtalad roman som rönt stor uppmärksamhet i USA. Det är ju märkligt att detta ämne – slaveriet i USA – fortfarande är så laddat och att landet ännu inte hittat ett sätt att hantera sin mörka historia. En av våra pinglor har för några veckor sen vinkat av sin som som ska göra ett utbytesår i Kalifornien. En av hans första spaningar var att slaveriet knappt omnämns i hans lärobok i kursen “US History”.

Vi har alla läst ett flertal böcker (vem minns inte “Rötter”) och sett många bra filmer (12 years a slave) på temat slaveri men vi är alla överens om att denna roman tillför ytterligare perspektiv till ämnet. Den symboliska “underjordiska järnvägen” som fungerade som ett nätverk för slavar som flydde undan förtryck är fascinerande. Vi möter slavarna Cora, Lowy och Ceasar som modigt försöker sig på att fly. En flykt som aldrig tar slut. Bilden av den vita mannen och det denne var kapabel till att göra mot en annan människa är förfärlig men vi möter också några få modiga och goda vita som med risk för sitt liv gömmer Cora i sitt eget hem.

Pinglan Karin tipsar om “Historiepodden” som i ett av sina avsnitt porträtterar en kvinna som var engagerad i den underjordiska flyktverksamheten. Fiktionen möter verkligheten.

den-underjordiska-jarnvagen

 

 

“Den här livsviljan som huvudpersonerna har är så fascinerande. Trots allt elände de ständigt råkar ut för så lever de bara på.”

“Det normaliserade våldet är så skrämmande. Man har svårt att tro att vissa händelser verkligen kan ha ägt rum”

“Man funderar på hur man själv skulle ha handlat om man råkade ut för ett sådant förtryck. Eller vilken “vit” skulle jag ha varit?”

 

Enhälligt pingelbetyg: 4 pinglor

 

 

Som sommarläsning hade vi även klassikern “Dorian Grays porträtt” av Oscar Wilde. Där har vi varit lite mindre duktiga på att göra vår läxa. Ett par har läst ut den medan några andra har fastnat halvvägs i sin läsning. Pinglan Hedvig N uppmanar dock oss alla att i alla fall läsa förordet om konstens betydelse och roll. Ett högaktuellt ämne ännu idag.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Pia skriver:

    Bra sammanfattat Pingel-gänget. Jag är helt enig. Detta är ett outsinligt ämne som vi aldrig får glömma. Speciellt i tider som dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.