Helt uppslukad av en bok! Äntligen!

Det var så länge sedan jag riktigt uppslukades av en bok. Jag menar så där på riktigt! När man inte kan lägga ifrån sig boken, när man kommer på sig själv med att sitta och fånigt le för sig själv och när man gråter hejdlöst hulkande… Ibland kan det gå allt för länge mellan sådana bokupplevelser. Men förr eller senare kommer en sådan pärla…

“Förr eller senare exploderar jag” är den svenska titeln på John Greens ungdomsroman “The fault in our stars” (utkom 2012 och låg tydligen 1:a på New York Times bestsellerlista). Titeln är ett citat från romanen där huvudpersonen Hazel (en 17-årig tjej som lever med en cancerdödsdom över sig) säger till sin mamma att : “Jag är som en granat, mamma. Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera och jag skulle vilja minimera antal skadade, okej?”

Hazel lever i full insikt om den sorg som hon kommer att åsamka sina föräldrar och hennes strategi var till en början att isolera sig hemma och försjunka i TV-serier som Americas Next Top Model och dylikt. En annan tröst är en roman skriven av den mystiske författaren Peter Van Houten. Denna roman har Hazel läst otaliga gånger och den kommer att spela en viktig roll i berättelsen. Hazels bekymrade mamma tvingar iväg sin dotter till en stödgrupp för cancerpatienter, något hon motvilligt går med på för att glädja sin mamma. Där träffar hon så Augustus, en annan tonåring som också drabbats av cancer, och en vänskap, som så småningom utvecklas till kärlek, tar sin form.

Ja, för hur konstigt det än kan låta så är detta en fantastiskt fin och charmig kärleksroman, med en allvarlig underton förstås. För den otäcka sjukdomen som vi alla räds, cancern, finns ju där och deras öden som står skrivet i stjärnorna (en anspelning på Romeo och Julia “two starcrossed lovers”) för dem samman under dessa sorgliga omständigheter. Hazel och Augustus är ett sådant otroligt fint kärlekspar! Som läsare njuter man av deras sällskap. Och det är inte bara Hazel och Augustus som man berörs av för det finns flera jättefina personporträtt i romanen, inte minst Hazels föräldrar.

Trots den tunga fonden (ungdomar döende i cancer) så är berättelsen full av värme, liv och humor. Ja, jag vet att det låter klyschigt men jag fullkomligen uppslukades av denna roman. Liksom många andra före mig också gjort om man ser till topplistor och bokbloggar. Faktum är att jag hittade den framme vid kassan på Pocketshop där de skyltade med den som en roman du kommer att älska.

Tydligen är den på gång att bli film också. Då får man ladda rejält med näsdukar!

Jag noterar också att det finns två olika pocketutgåvor av den svenska översättningen med vitt skilda “anslag” när det gäller ton och stämningen….

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Hedvig B skriver:

  Vad härligt att snubbla över en sådan bok! Vi hade svårt att välja bok sist vi sågs i PP, det känns som det var denna vi letade och längtade efter! Får läsa den över jul!

 2. Pia skriver:

  Oj jag blir tagen bara av din recension. Låter ruskigt bra. Nog bra med ungdomslitteratur som tar tag i dessa frågor som förr eller senare kryper sig inpå. Blir sugen att läsa men känns läskigt…

 3. Katarina skriver:

  Jag har längtat efter en bok att bli så där uppslukad av, så härligt! Den ska jag köpa direkt.

 4. Elsa skriver:

  Ja gud vad gripande John skriver! Kan inte bärga mig tills filmen rullar på biograferna i Karlstad. Måste bara säga att ni har en jättebra hemsida tjejer. Riktig sensation! Ni sätter Karlstad på kartan. 😉

 5. Pia skriver:

  Mia: Envisas med detta boktips för dig igen: http://www.pocketpinglorna.se/allmant/2012-02/den-hemliga-historien/ Är helt övertygad om att du skulle tycka mycket om den och att den skulle sluka dig med hull och hår. Hört att hon är ute med ett nytt alster nu. Gör mig väldigt nyfiken.

 6. Hedvig B skriver:

  Elsa, vad kul med beröm. Tack! Vi vill ju att bloggen ska stimulera till läsning och bokprat så vi är väldigt glada när du och andra är med i samtalen!

 7. Mia D skriver:

  Pia, den ligger och väntar….Funderar på att ha den som ressällskap till jul 🙂 Har också läst om hennes senaste som verkade jättespännande. Fick fina recensioner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.