Urfjantig tonårsromantik i Fallen ängel

Eftersom jag gillar böcker med äventyr, romantik, spänning och gärna lite fantasy, lockades jag av ungdomsboken Fallen ängel av Becca Fitzpatrick, men ack så besviken jag blev. Det finns så många andra böcker i den här genren som är hundra gånger bättre, så det här är inget som jag skulle rekommendera till mina tonåringar. Urfånigt, amerikanskt collegegirltraditionellt och närmast pinsamt löjligt. Jag läste ut boken pliktskyldigast för att se hur den slutade och handlingen är spännande, men full av ologiska luckor och tankefel och språket är ingen njutning heller. Ungefär som  ungdomens Kitty-böcker, men med en betydligt mesigare tjej i centrum av handlingen. Huvudpersonen är en präktig, söt skolflicka med bra betyg som får en snygg kille, med svarta ögon och farligt leende som bänkkamrat på biologin. Likheterna med Twilight – Bella är uppenbara. Den farliga och mystiska killen Patch, påverkar Nora väldigt starkt, men författaren lyckas inte skapa samma erotiska spänning som till exempel finns mellan Bella och vampyren Edward i Twilight-sagan.  I Fallen ängel blir det mest obegripligt: Nora stör sig på den oförskämda, arroganta men snygge killen Patch, och trots att hon så småningom får veta att han är en fallen ängel och vill döda henne, känner hon sig dragen till honom. Boken innehåller irriterande fåniga beskrivningar av hur Patch slåss vänskapligt med en annan kille och måste ta av sig tröjan, varav Nora beundrande ser han snygga magmuskler och liknande.

Nej, det här är ingen bra ungdomsbok och Nora är ingen bra förebild för dagens unga tjejer. Då är Kitty Drew hundra gånger bättre och förstås Katniss. Jag rekommenderar hellre Cirkeln eller Hungerspelen som jag tidigare skrivit om. Ja, till och med Twlilight-sagan…:-) Men helst av allt den fantastiska Sagan om klanen Otori av Lian Hearn.

Fallen ängel får en av fem pinglor av mig.

 

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Anna skriver:

  Ojojoj, redan titeln verkar suspekt, direktöversättning eller……. inte att rekommendera till tonårsdottern alltså!!

 2. Thebooklover skriver:

  Jag tror att fallen ängel kanske vänder sig mer mot tonåringar än mot vuxna. Jag läste Fallen ängel och tyckte att den var jättebra och om du skulle ge den till din dotter utan att säga vad du tyckte om den, så att hon får tänka själv så skulle nog hon tycka att den var bra. Eftersom att det är en science-fiction bok som så ska allting inte vara logiskt utan lite mystiskt. Plus att rubriken passar in eftersom att det handlar om fallna änglar och kan du förklara hur du menar med pinsamt?

 3. Amanda skriver:

  Usch vilken dålig kritik du gav! Boken är inte menad för vuxna, utan riktar sig mest mot tonåringar. Därför är det nog ingen överraskning att du blev besviken. 😉 Skta in på att läsa böcker som är anpassade för vuxna, så kanske språket och handlingen passar sig bättre. Jag tycker att boken var väldigt bra, men dina alldeles för negativa tankar om boken fick mig att bli lite irriterad. Har du några exempel på “pinsamma luckor och tankefel”? 🙂

 4. Katarina L skriver:

  Hej Amanda och thebooklover, ursäkta min lite sena respons- har varit lite “bortkopplad” ett tag. Nu kommer jag inte ihåg vilka logiska minnesluckor jag menade. Kanske har ni rätt i att boken är en fantastiskt bra tonårsbok – jag gillar ju skarpt fantasy-genren med vampyrer, häxor, änglar och liknande. Jag tror att det jag som jag inte gillade med boken var de stereotypa könsrollerna. Jag gillar tjejer med lite drag i som Katniss i Hungerspelen, Hermione i Harry Potter, tjejerna i Cirkeln m fl. Men jag kan förstå om tonåringar inte tycker samma sak som jag. Kanske de fullkomligt älskar den här boken precis som jag gillade Kitty-böckerna när jag var tonåring, (skulle inte stå ut en sekund att läsa dem idag). Kanske dags att inse att jag blivit en “tant”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.