Träna dig tio år yngre med Shirin

I takt med att Pocketpinglorna ringlat sig allt längre över 40-årssträcket – desto mer vältränade har vi blivit. Trots att horisontalläge med en god bok är önsketillståndet så är vi klokare än att bli några passiva soffpotatisar. Det är klassiker av alla de slag, Göteborgsvarv, intensiva löpturer, karate och ridning. Det är någonting som händer där kring 40-årsstrecket som gör att man får en extra kick att ta tag i sin situation. Plötsligt känns det att man blivit äldre – och nu gäller det att mota Olle i grind. Därför är det också svårt att motstå en bok som heter “Träna dig 10 år yngre”, av Shirin Djavidi utgiven av Fitnessförlaget som är en del av Bonnier Fakta.

Shirin Djavidi är personlig tränare och aerobicsinstruktör och extremt vältränad och snygg. Hon gillar sin kropp och därför är boken en orgie i färgstarka fotografier av Shirin i olika poser i vackra miljöer.  På omslaget sitter hon lutad mot en vägg med blänkande armmuskler, fuktiga läppar och lätt särade ben… Ja, nu låter jag kanske lite ironisk eller rent av avundsjuk, men fotografen Andreas Lundberg har gjort ett fantastiskt bra jobb och jag tycker att det är de snygga bilderna och de enkla övningarna som gör den här boken värd att läsa.

Inledningen är lockande och inspirerande – Shirin skriver övertygande om att det går att bromsa åldrandet genom att ta hand om sin kropp – men lika viktigt är att hitta balans i sitt liv. Snabbt slussar hon dig vidare till “livsstilstestet” – där du får svara på en rad frågor och räkna ihop dina poäng – hur gammal är du egentligen…? Glädjande nog hamnade jag i mittenspannet 30/40 år – och kände mig genast väldigt ung och vältränad.

Resten av boken består av träningsprogram baserade på ditt utgångsläge, där Shirin visar olika övningar på foton. Jag tycker att träningsprogrammen är enkla och lagom avancerade. Du kan lätt köra igenom träningspasset hemma – det enda redskap som behövs är en “exetube” – det vill säga ett gummiband med handtag på. Ett bra komplement för att öka styrka och balans vid sidan om annan konditionsträning. Och inget dyrt årskort på gymmet behövs.

De överskådliga träningprogammen med bra och snygga bilder är det bästa med boken. Sedan har den ambitionen att vara mycket mer än så, men där lyckas Shirin Djavidi inte riktigt tränga in på djupet. När hon skriver om balans i livet, stress, vikten av att skratta mer så blir det väldigt ytligt. Där finns inga redskap eller konkreta instruktioner att ta med sig.

Men helt klart fyller boken en funktion som “igångsättare” för en soffpotatis eller inspiration för en 40+:are som vill känna sig lite yngre och starkare och komma igång med enkla styrkeövningar och livsstilsförändringar.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Mia skriver:

  Hmmm. Jag tror ärligt talat att jag aldrig köpt en träningsbok i mitt liv men det där med enkla övningar som kan göras i hemmet låter ju bra för en annan som för närvarande inte lyckas hitta egen träningstid. Dagarna äts upp av alla skjutsande till barnens aktiviteter och plötsligt är kvällen slut och man har lyckats att missa det där passet man tänkt gå iväg på. Förutom min heliga ridning förstås. Det ska mycket till för att jag ska missa den 🙂

 2. Karin H skriver:

  Själv har jag Paolo Robertos bok “Träna en kvart om dagen” som jag emellanåt följer. Fast inte varje dag… Jag har också svårt att ta mig iväg nånstans, och jag gillar övningarna som främst utgår från att man använder sin egen vikt istället för redskap. Man märker ju vad mycket bättre man mår och vad piggare man blir av att röra sig. Särskilt nu när man blivit lite äldre…

 3. Pia skriver:

  Överväger stillsamt om jag skulle slå till och köpa två ex av denna bok…

 4. Anna skriver:

  Har en alldeless för dålig karaktär vad det gäller att träna hemma själv. Ska jag träna hemma måste min man stå o heja på….. annars fuskas det….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.