Längtan och saknad
När pinglan Hedvig hade med sig en bok som handlade om vansinne, längtan och saknad kunde jag inte motstå att ta med den hem. Att den dessutom var skriven och publicerad av författaren själv gjorde mig lite extra nyfiken. Så de senaste dagarna har jag tillbringat med att läsa Dit där citrusträden blommar av Laila Carlsson.
Boken handlar om Kristina som går in i en psykos och blir intagen på ett behandlingshem. Då Kristina tror att hon är Drottning Kristina(och att året är 1654) kan hon inte för sitt liv förstå varför hon blivit tillfångatagen. Hon som har sitt livs viktigaste resa framför sig, att komma till Rom för att konvertera till katolicismen.
Vi får även följa personalen på behandlingshemmet Fridhem och patienterna som är intagna där. Wolfgang Schumacher, psykiatrikern som är föga omtyckt av personalen. En osympatisk karaktär som till råga på allt är hemligt förälskad i Ellen Apelgaard, föreståndaren på Fridhem. Arbetet på Fridhem är tyngt av dålig ekonomi och beläggningen är låg. Gnissel i maskineriet skulle man kunna säga och det hettar till ordentligt när en sköterska finner ett anteckningsblock med nedklottrade elaka anteckningar, handlar det om patienter på Fridhem? Spänning och intriger på hög nivå.
Boken berättar också om Kristinas dotter Irma och hennes kamp och kval inför sin mammas avståndstagande från henne i sin sjukdom. Vi följer hennes vardagsliv, sorgen och önskan efter att Kristina ska bli frisk. Blir bekant med Irmas rediga granne Maja, som piggar upp med kortspel och kaffe. Sen är det Elsie, väninna som Irma träffade i väntrummet hos psykoterapeuten. Två ensamma själar som finner tröst i varandra.
Boken är tjock och lite svårläst då ordföljden ibland känns är lite komplicerat och svår. Uttrycken är lite annorlunda men samtidigt får jag med mig finstämda skildringar av människor, att livets väg är krokig och vi inte vet vad som väntar runt nästa krök.
Imponerande att det går att ge ut böcker själv utan något förlag i ryggen!