Lättsamt och fartfyllt

Ibland behöver man något lite mer lättsmält som motvikt mot tunga tegelstensromaner av klassisk episk berättarkaraktär.  En litterär motsvarighet till en liten chokladbit eller en påse skumtomtar.  Detta faktum har påpekats ofta bland oss Pinglor. Många förespråkar t.ex Marian Keyes,  men min favorit är Janet Evanovich och hennes böcker om Stephanie Plum, prisjägare (Damm förlag).  Stephanie jobbar på sin kusins borgensbyrå där hon är prisjägare utan att egentligen vara särskilt bra på det.  Hon äger en pistol men förvarar den för säkerhets skull i kakburken eftersom hon tycker det är otäckt med skjutvapen. Hon blir ofta attackerad med sin egen elpistol eller pepparspray, och har förmodligen litteraturhistoriskt rekord i sprängda och uppeldade bilar, ett par stycken per bok. Trots sin inkompetens (eller kanske på grund av den) lyckas hon oftast med sina uppdrag, ibland med lite hjälp från färgstarka kollegor. Överhuvudtaget är det fantasifulla karaktärer i de här böckerna som ger eldunderstöd till tempot i berättelsen. För det är full fart framåt som gäller för Stephanie, ibland rent halsbrytande.  Det finns också lite kärlek (eller ja, sex då, om det ska vara så noga!) eftersom Stephanie har två killar hon trånar efter på lite olika vis.  Men hennes hamster Rex är den ständige sambon.

På svenska ges böckerna ut med ordet “byte” i titeln. “Lovligt byte”, “Farligt byte” osv. Bedrövligt eftersom det är omöjligt att komma ihåg vilken bok som är vilken. På engelska heter böckerna “One for the money”, Two for the dough” osv vilket är helt genialt tycker jag. De senaste upplagorna på svenska har i och för sig klämt dit en liten siffra också så det är lättare att hålla koll. Enligt Evanovich hemsida har det getts ut sjutton böcker hittills, men i Sverige är det lite oklart hur många som är översatta. Jag har tolv stycken i pocket.

Det här är böcker jag återkommer till och gärna läser om när andan faller på. Det är böcker som får mig att fnissa förtjust eller skratta rakt ut. Böcker jag behöver för att må bra!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Jag har alltid avundats dig Karin som har sådana här små favoriter som du tar dig tid att återkomma till. Det borde jag prova på lite oftare. Känner att jag är alldeles för hetsig med att jag vill läsa “nytt” hela tiden.

  2. Anna skriver:

    Låter kul att prova på! Får bli två böcker hos bokhandlaren. Definitivt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.