The Great Gatsby

“Hello there Old Sport!” Sett filmen som alla pratat om det senaste året och kunde inte låta bli att snappa upp termen.

Karin och Mia har redan mycket förtjänstfullt redogjort för sina läsupplevelser av F. Scott Fitzgeralds klassiker, så därför tänkte jag bara skriva några rader om själva filmupplevelse.

Första halvan var tämligen medioker. Eller kanske ok, men lite störande. Över huvud taget finner jag filmer som överskrider tvåtimmarsgränsen helt obefogade. Det går liksom en magisk gräns där, tid därutöver tenderar jag uppleva som utfyllnad. Då denna film även visas i 3D kändes det ännu mer uppenbart då flygningar över Gatsbys chateau och dansgolv avlöste varandra.

För att fortsätta gnällandet lite så vill jag därtill lägga ett lager av någon sorts tok-rolig ton som mest liknade ett försök att återskapa en Moulin Rouge (utan framgång) alternativt en Disneyversion av Fitzgeralds mästerverk. Men kostymer och frisyrer var makalösa så det räddade första halvlek.

Under andra delen ryckte den upp sig rejält och den härliga berättelsen tog mer plats och rörde sig framåt på ett både spännande och underhållande sätt. Sceneriet, fotot och kostymerna fortsatte givetvis att excellera. Budgeten måste ha varit stor och pengarna har verkligen fått jobba.

Är ju egentligen inget stort fan av DiCaprio men han gjorde en bra rollprestation. Kändes väldigt trovärdig och hans utseende var precis vad jag jag hade föreställt mig. Hela rollistan gjorde bra insatser men det var ingen som stack ut och några Oscars blir det nog inte…

Ett speciellt omnämnande
Visste ni att Jay-Z har ett finger med i spelet? När det fina folket dansar omkring under Gatsbys kristallkronor under det glada 20-talet är det till tonerna av frugan Beyoncés Crazy in Love. Men det är inte bara musiken han ansvarar för. Killen är dessutom executive producer vilket lämnar väldigt tydliga spår. Till min stora förvåning är det nämligen inte pärlhalsbanden som genomsyrar stylingen av damerna utan bling-bling. Massor efter devisen; ju mer desto bättre. Så Jay-Z…

Betyg
Filmen har väl inte fått det bästa mottagandet bland kritikerna men jag tycker det är väl hårt. Av mig får första delen en trea och andra en fyra av fem möjliga pinglor. Alltså sevärd, underhållande och definitivt värd en biokväll.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Är faktiskt lite sugen på att se filmen även om den fått så blandad kritik. Läste en välskriven artikel om filmen i Svenska Dagbladet häromdagen som bl.a. driver tesen att romanen är omöjlig att filmatisera. Intressant analys! http://www.svd.se/kultur/understrecket/darfor-ar-gatsby-sa-stor_8161578.svd

  2. Pia W skriver:

    Ja mycket intressant läsning. Känner mig väldigt dragen till den här tiden just nu, rent läsemässigt. Läste ju Snobs nyss och nu håller jag på med en bok om Heminways fösta fru http://www.nytimes.com/2011/02/28/books/28book.html?_r=0 och deras tid i Europa. Då de bland annat festade tillsammans med Fitzgerald medan han skrev The Great Gatsby. Alla är konstnärer och författare fattiga som kyrkråttor innan sina genombrott. I sökandet efter sin identitet såväl som författare som privatpersoner, äkta män och kamrater. Som sagt väldigt intressant, man skulle ha velat vara med lite på ett hörn i denna dekadenta och fullständigt kaosartade tid och livsstil. Eller vid närmare eftertanke – kanske inte… Ja Mia ta med dig maken och ta en biokväll. Det är både ni och filmen värda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.