Läst på 90-talet…
När jag skulle hämta mannen från träningen igår så var det 90-tals tema på radion och det fick mig att tänka på böcker så klart. Vilka var populära då? Vad läste jag?
Jag satt i bilen o nynnade med i Mmmm Mmmmm (Crash Test Dummies låten, kommer ni ihåg den?) och tänkte att det kunde nog vara kul att läsa om en bok från 90-talet. Karin är ju bra på att läsa samma bok flera gånger. Kan hon så kan väl jag? Vad läste jag då ? Deckare, deckare o deckare. Elisabeth George, Minette Walters, Hamilton-böckerna…. Ojojoj…
Nu känner jag mig tveksam. Vilken var populärast då? Sofies Värld av Jostein Gaarder kanske? Som jag inte läste. Nej, jag får nog gå upp på vinden och rota bland bokkassarna som väntar på att få komma upp i den ännu inte byggda bokhyllan. Där kanske det finns många böcker som skulle vara kul att läsa om. Fast först ska jag ner i vampyrträsket o läsa del 4 i Twilight-serien.
Vad läste du på 90-talet?
En bok jag påverkades starkt av på 90-talet var Johanna Nilssons “Hon går genom tavlan ut ur bilden”. En riktig stark skildring av mobbning och utanförskap! Den håller för flera omläsningar!
Vilka hade 90-talstema nu? Det hade vi i Radio Värmland redan innan jul. Tog bland annat upp böcker, och Sofies värld var verkligen en sån bok som alla läste. Den sålde i ofattbara 30 miljoner exemplar! Inte illa pinkat av en norrman!
Fröken Smillas känsla för snö av dansken Peter Hoeg var också en riktig storsäljare, och tänk vad många små flickor i Sverige som fått namn efter den! Kristian Luuks dotter bla, och en tjej på “vårt” dagis. Gillade verkligen den boken. Peter Hoeg högaktas förresten av Björn Ranelid. Han tycker tom att han skriver bättre! (än Ranelid själv) Kanske vi skulle läsa nåt av Peter Hoeg snart? Tex “Den tysta flickan”.
Jaa Hedvig det var visst en reklambaserad radiostation. De verkar vara lite efter er då…
Jag har också starka minnen av Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö som jag läste när jag guppade fram i en dammig buss på vägar i Vietnam 1994. Måste ha varit en av 90-talets bästa böcker. Gillade också hans roman “Kvinnan och apan”. Det var mycket deckare för mig också, jag har intensiva perioder med författare som jag sedan tröttnar lite på. Elisabeth George och Håkan Nesser toppade genren på 90-talet. Så minns jag Arundhati Roys “De små tingens gud” som en fantastisk läsupplevelse. Den stora snackisen var förstås Carina Rydbergs, Den högsta kasten.
Deckare i massor, men också de som ni har nämnt t.ex Sofies värld. Jag läste också Jostein Gaarders “Spelkortsmysteriet”, som kanske är mer ungdomsriktad men som är en fantastisk läckert uppbyggd historia.
Sen läste jag Avalon-serien av Marion Zimmer Bradley, en hel del Marianne Fredriksson och mycket fantasy.
Men nittiotalet är främst det decennenium när jag upptäckte min husgud, PG Wodehouse, som jag alltid återvänder till när livet känns grått och trist.
Och om att läsa samma bok flera gånger; det finns ett underbart citat om det. Som vanligt har jag ingen aning om vem som sagt det: “En bok som inte är värd att läsas två gånger är heller inte värd att läsas en gång”. Något att tänka på.
En bra devis, Karin!
PG Woodehouse är också min husgud!
Minns säkilt en gång (på 90-talet!) när jag opererat bort blindtarmen, och min pappa kom och läste en Woodhouse-bok högt för mig i sjuksängen. Jag fick be honom sluta flera gånger eftersom jag fick så ont i ärret att skratta! Men sen bad jag honom fortsätta ändå… Det var nåt kapitel om en moster som tvingade Bertie att äta ägg som jag fann så vansinnigt skojigt. Men man måste nog ha en speciell humor för att uppskatta dom…
Kom på en till storsäljare på 90-talet som jag äääälskade: Ängeln på sjunde trappsteget (Angelas ashes) av Frank Mc Court. En irländsk barndomskildring som är underbar. Full med både tragik och humor. Tyvärr var uppföljaren inte lika bra…
Jag älskade också Ängeln på sjunde trappsteget!!! Och på tal om irländsk humor (och svärta), läste inte ni Roddy Doyle på 90-talet? The Barrytown Triology med The Commitments, The Snapper och The van? Committments och Snapper var ju populära filmer också. Roddy Doyle har också skrivit Paddy Clark Ha Ha Ha- en av de bästa böcker jag läst faktiskt. Otroligt fin beskrivning av en liten kille och hans tankar och känslor när föräldrarna ska skiljas. Roddy Doyle har också skrivit The woman who walked into doors, en bok om kvinnomisshandel. Också väldigt bra.