Bokhyllan – snart ett minne blott?

Jag tillhör gruppen av människor som inte kan gå förbi en bokhandel utan måste gå in, om inte annat bara för att titta. Jag älskar att ta i böcker, doften av böcker, att kunna gå omkring bland hyllorna och snappa upp nya spännande titlar och haja till över överraskande bokomslag. Oftast slutar besöken med att jag hittar åtminstone två pocketböcker som jag vill ha genast, men eftersom man får fyra för samma pris som tre, så lämnar jag affären med fyra pocketböcker. Travarna på nattduksbordet växer.

Jag slänger inte heller böcker, även om jag sällan läser om dem, vilket betyder att bokhyllorna inte räcker till och har börjat ta upp lite väl stor plats i 60-talsvillan. Men jag älskar ändå min bokhylla – även om böckerna bara står där. Det är kul att kunna tipsa andra om bra författare och låna ut böcker och det är lite mysigt att ögna igenom titlarna ibland, eftersom de väcker minnen. En del böcker kommer man knappt ihåg vad de handlade om medan andra är som egna världar man varit på besök i. Det är böcker som skapat miljöer och känslor som fortfarande lever kvar och som man kan längta tillbaka till.

Nu har läsplattorna gjort entré och jag har inte provat någon än. Men jag är sugen på att prova – bara för att kunna bilda mig en uppfattning. Både Bokus och Adlibris har tagit fram egna läsplattor med ett stort urval titlar. Det verkar lockande att snabbt kunna ladda ner nya titlar både från nätbokhandeln eller biblioteket. Tydligen fungerar skärmarna bra att läsa på även i starkt solljus, vilket gör att de borde funka både på stranden och i hängmattan.
Men jag kan inte hjälpa att jag lite med sorg tänker på vad som kommer att hända med alla bokhyllor. Är tryckta böcker och bokhyllor på väg att dö ut? Jag drar parallellen till musikbranschens utveckling. Visst var det charmigt när man satt och lyssnade på LP-skivor med kompisen, fingrade på fodralet, läste texterna och trånade till bilderna. Nu var det flera år sedan jag köpte en skiva som man kan hålla i. Jag laddar ner eller lyssnar på Spotify.

Jag funderar på hur det kommer att se ut om några år? Har bokhyllorna förpassats till museerna?

Här finns mer information om läsplattor och tester:
http://www.gp.se/konsument/tester/1.315749-lasplatta-10
http://elibse.wordpress.com/lasplattor/

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Hedvig Nilsson skriver:

  Jag är kluven. Å ena sidan skulle det göra under för trångboddheten hemma hos oss om vi inte måste ha plats för alla bokhyllor, men å andra sidan… så kan inte jag heller slänga böcker. Kläder, möbler, prydnadsföremål…jag kan slänga allt – utom just böcker. Inte ens pocket eller riktigt usla böcker åker i soptunnan… Kan man få hjälp för det?

  Vad kostar förresten en läsplatta?

 2. Katarina Lindström skriver:

  De verkar kosta runt 2 500 kronor, undrar om vi kan få vara testpanel? Jag har inte ens slängt mina 48 exemplar av Sagan om Isolket – MEN jag har faktist förpassat dem till en låda på vinden:-)

 3. Pia Wikström skriver:

  Vis av erfarenheten efter LP-eran sällar jag mig till er samling av “bokekorrar”. Jag kan fortfarande fälla en tår när jag tänker på att jag tanklöst hävde ut det gamla och urskillningslöst omfamnade det nya, då den ”ultramoderna” CD:n äntrade marknaden. Vem kunde då veta att CD:s produktlivscykel var kortade än ballongkjolens…

 4. Putte skriver:

  Jag har förhandsbokat en Eko Tech läsplatta (http://ekotech.se/) eftersom jag inte var snabb nog när tåget gick för Adlibris Letto. Jag började ladda ner böcker från biblioteket och läsa dem på en palm pilot för drygt 2 år sedan, för att lättare kunna hantera korta lässtunder på tåg, flyg/flygplatser och överhuvud taget när hantering av en pappersbok kändes krångligt.

  Jag snöade in på e-böcker direkt och läser mellan 30-40 böcker om året i det formatet. Att läsa böcker på en palm pilot är självklart inte optimalt, men när vi nu flyttat till ett mindre hus och utrymmet är begränsat så en läsplatta för mig kommer att bli ultimal, åtminstone är det min förhoppning.

  /putte

 5. Karin Höiesen skriver:

  Det låter väldigt intressant, särskilt som skärmen inte ser ut som “vanligt” utan mer som en boksida. Men undrar om det funkar med mitt konstiga lässätt; jag bläddrar gärna tillbaka nån sida ibland och läser ibland väldigt översiktligt. Men det vore spännande att pröva!

 6. Mia Derrett skriver:

  Jag känner mig oerhört konservativ och är ännu inte i närheten av att anamma det digitaliserade läsandet än. Att inte fyskiskt få bläddra fram sidorna (och tillbaka för den delen Karin) måste vara mycket märkligt för att inte tala om omysigt. Hur gör man när man ligger på stranden eller i hängmattan och semesterläser?

 1. 2010-11-19

  […] utveckling när det gäller nya former för  bokläsningen i framtiden. Katarina skrev i våras ett inlägg om läsplattorna något som jag aldrig varit i kontakt med och inte känner någon som helst lust […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.