Kan inte folk bara var “decent”?

I ett världsläge som mestadels definieras av terror, ondska och ren och skär idioti är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Maken brukar säga ”jag begär inte att folk ska vara varken smarta eller sociala, dom behöver bara vara ”decent human beings”.

bokTom Sherbourne, huvudpersonen i Fyren mellan haven skriven av M.L. Stedman, är just precis det. En pålitlig, ärlig och alltigenom god human. När han återvänder hem till Australien efter första världskriget tar han tjänst som fyrvaktare på en öde ö. Alldeles ensam utför han sitt ämbete klanderfritt och plikttroget.

Under ett besök på fastlandet stöter han ihop med den unga livfulla men alltjämt lojala Isabel, som genast bestämmer sig för att följa med till ön och gifta sig med honom.

Efter flera missfall driven en båt iland med en död man med en baby i sin famn. Där och då bestämmer sin Tom och Issi för att det är Guds kompensation för alla de barn de förlorat.

Så klart blir resten av berättelsen fylld av förvecklingar där de älskande öborna slutligen får bekänna sina felaktiga handlingar. Människorov, undanhållande av rapportering av döda, lögner… Jo, du kommer ihåg rätt, jag sa att Tom var en ”decent human being” och jag fasthåller detta trots de korrekta anklagelserna.

Berättelsen är en smäktande kärlekshistoria men den är också en berättelse om godhet och relationer. Om hur svårt det är att dra en skarp linje mellan ont och gott. Om att  det finns hopp för människan som art om vi faktiskt bestämmer oss för att låta hjärtat och godheten leda oss snarare än hämndlystenhet och ilska.

Betyg:
Jag tycker mycket om boken för att den dök upp i en tid då jag verkligen tvekar på mänskligheten och dess avsikter. Så det blir 4 hjärtligt generösa pinglor av 5 möjliga från mig.

Screen Shot 2017-04-19 at 3.59.55 pm

tisdag nästa vecka uppmärksammads minnet av Australienska soldater som stupade i WW1 med en helgdag; ANZAC Day. En kontroversiell helgdag men jag respekterar att dom som miste en far, mor- eller farfar vill visa sin respekt.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Mia D skriver:

    Jag har inte läst boken, Pia, men däremot sett filmen. Den var oerhört vacker och smärtsam och jag grät floder. Alicia Vikander och Michael Fassbender har en fantastisk dynamik!

  2. Pia W skriver:

    Jag har hort att den ska vara toppen. Lagger till den pa min filmer-att-se-lista.

  3. Hedvig skriver:

    och jag lägger boken på min att-läsa-lista! Finns som pocket har jag sett!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.