Lina 9 år tipsar om Bläck-triologin

Den senaste tiden har min nioåring helt absorberats av Cornelia Funkes Bläck-triologi (Bläckhjärta, Bläckmagi och Bläckdöd utgivna på Opal förlag).  De handlar om huvudpersonen Meggie Folchart, 12 år, som alltid har älskat böcker.

Hon bor med sin pappa som hon kallar för Mo och alla deras böcker. Mamman Teresa har varit försvunnen sedan Meggie var liten. Pappan Mo har  en alldeles speciall förmåga- han kan kalla fram böckers karaktärer till verkligheten.

Hur då?

Lina: Om han läser om en person kan den personen bli verklig och komma fram ur boken. Men samtidig måste något försvinna in i boken och det var det som hände med Meggies mamma och deras två katter. Sedan dess har inte Mo vågat läsa högt ur böcker eftersom han varit rädd för att hans dotter också skulle försvinna.

En dag kommer det förfluta ikapp. Då knackar en gammal bekant till Mo, Sotfinger, på dörren och varnar för en man vid namn Capricorn. Meggie och Mo reser i all hast till faster Elinor, som äger ett mycket dyrbart och gammalt bibliotek, och där gömmer Mo boken som står i centrum för ett osannolikt magiskt äventyr – ett äventyr vars hemlighet Meggie inte bara löser utan också med stor fara själv deltar i.

Varför gillar du de här böckerna?

Lina: De är så spännande!! Det händer så mycket i dom. Andra delen var lite seg ibland, men då tänkte jag att om jag läser förbi det så kommer det spännande sedan, och det gjorde det. Man går liksom in i en värld. En förtrollad värld. Och de handlar mycket om böcker och precis som Meggie  gillar jag böcker.

Böckerna är väldigt tjocka…

Lina: Ja, alla böckerna är jättetjocka och det är väldigt många olika personer i berättelserna så det kan vara bra att läsa om vem som är vem i början av boken. Det finns en förklaring i varje bok. I Bläckmagi gjorde jag inte det och då var det svårt att hänga med först.

Är de svåra att förstå?

Lina: Nej inte svåra men lite konstigt översatta ibland. Orden kommer lite konstigt i vissa meningar liksom, men det gör inget. De är jättebra!

Åldersrekommendationen för böckerna är 9-12 år.

 

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Karin H skriver:

    Spännande med spännande böcker om böcker! Frågan är om det kan bli bättre än så?

  2. Mia skriver:

    Vilken underbar tanke att figurerna blir levande om man läser högt. Funderar på vilka romanfigurer jag skulle vilja levandegöra och möta i verkligheten…..

  3. Pia skriver:

    Det här skulle jag också vilja läsa. Låter superbra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.