En ovanligt bra kändisbok!

Med buller och bång presenterades idag P1:s vintervärdar . Det är lyssnarna som får rösta fram sina favoriter av tidigare sommarvärdar, och resultatet är en triumf för den berömda värmländska berättartraditionen, för värmlänningarna dominerar!  Hela fem av åtta har värmlandsanknytning:  Programledaren/skribenten Hanna Hellquist, komikern Olof Wretling, konstnären Lars Lerin, skådespelaren Morgan Alling och artisten Rickard Wolff.  Den sistnämnde kvalar in som värmlänning tack vare sin uppväxt i Karlstad som han beskriver i självbiografin Rikitikitavi –  “En folkhemsberättelse”.

Jag skrev i mitt förra inlägg om min ovilja mot kändisböcker och jag är inte alls intresserad av den här typen av biografier egentligen, men Rikitikitavi är undantaget som bekräftar regeln. Boken är fängslande, och särskilt uppskattade jag skildringen av en ganska dysfunktionell men ändå kärleksfull son-mamma relation. Rickard Wolf var ingen lätt son att ha, och hans mamma borde kanske aldrig borde ha fått barn. Han plågas hela sin uppväxt av ganska svår ångest och hypokondri – en ängslan han verkar ha fått i sig med modersmjölken men som hon är tvungen att tackla.  Själv plågas hon av att känna sig fjättrad och inte få leva ut sitt eget yrkesliv. Det är nästan märkligt hur väl Rickard Wolf förstår sin mamma i efterhand, och rörande! I boken berättar Rickard Wolf också om sin judiska familjehistoria: Farmoderns syster dog i Nazitysklands koncentrationsläger trots ständiga vädjanden till svenska myndigheter om asyl. Ungdomen i Karlstad är särskilt intressant för mig att läsa, eftersom den ägde rum i mina hemmakvarter, och det var här i Karlstad som hans intresse för teatern föddes.

Med boken följer förresten en CD med låtar, för Rickard Wolf är ju inte bara skådespelarare utan också sångare. Nästa år tävlar han i Melodifestivalen. Går han vidare till Andra chansen kommer han få återse den ishall han åkte skridskor i med sina klasskompisar på fredagkvällarna på 70-talet iförd V-jeans. Ishallen är förstås mycket större och förändrad, men det är ju Rickard Wolff också.

 

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Karin H skriver:

    Den här vill jag läsa. Jag är väldigt förtjust i Rickard Wolff, och blir sådär mjuk i mellangärdet när han sjunger.

  2. Anna skriver:

    Jag ser då fram emot att lyssna på Hanna Hellqvist. Nu får jag nog se efter när det är. Hon förgyller just nu min morgontur till jobbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.