Orkar man se “Vi måste prata om Kevin”?

En av de böcker som orsakat hetast diskussioner i vår bokcirkel är nog Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver (Ordfront). Vi var alla starkt berörda av denna skildring av en moders kamp för att försöka förstå sitt barn. Som tonåring begår Kevin ett fruktansvärt dåd. När mamman nu försöker att hitta orsakerna till vad som gick fel inser hon att hon redan när han var bebis kände att något var fel. Hon hade tidigt svårt att knyta an till sitt barn och fick sedan kämpa för förståelse under hela hans uppväxt.

Frågor som uppstår hos läsaren är bland annat huruvida en människa kan födas ond. Eller handlar det om enbart om barnets uppfostran? Vem bär ansvaret för ett barns onda gärningar? Vad händer om man som förälder inte kan älska sitt barn? Men det var inte bara dessa filosofiska funderingar som upptog vår diskussion i bokcirkeln. Vi var inte heller helt ense om hur vi skulle värdera det faktum att boken var fiktion och inte “based on a true story” som man inledningsvis luras att tro. Har det en avgörande betydelse eller inte?

Hur som helst, nu kommer filmatiseringen av romanen och med tanke på de starka känslor som boken väckte hos oss alla så är frågan om man orkar se den eller inte. Filmen har uppmärksammats under den pågående filmfestivalen i Cannes och SVT’s kulturnyheterna hade ett intressant reportage om filmen igår kväll. Skådespelerskan som porträtterar modern får mycket beröm för sin insats.

Jag tycker att det verkar sevärt men tror också att den kan bli en jobbig upplevelse att döma av denna  trailer från filmen som visar just moderns desperation över att inte kunna nå fram till sin nyfödda son. Vad säger ni pocketpinglor? Ska vi boka in en biokväll när den kommer till sta’n?

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Hedvig skriver:

  En biokväll med pinglorna är väl lockande i sig… Jag hänger på!

 2. Karin H skriver:

  Jag är på. Tycker det intressant att se filmatiseringar av böcker vi diskuterat. Även om jag ännu inte ens har sett “Flyga drake”…

 3. Katarina Lindström skriver:

  Jag är inte riktigt säker på att jag orkar se den. Temat är helt enkelt för jobbigt, jag blev dessutom så besviken när jag fick veta att boken inte byggde på en verklig händelse. Hade varit intressantare att få höra den sanna berättelsen från någon förälder till barn bakom en skolmassaker.

 4. Kia skriver:

  Ska man se filmen tror jag att ni, Pocketpinglor, är helt rätt sällskap! 🙂

 5. Hedvig B skriver:

  Jag är ju enig med Katarina när det gäller besvikelsen över att den inte var “sann”, men är ändå sugen på att se filmen.

 6. Anna skriver:

  Känner att biokväll med pinglorna överväger filmvalet….

 1. 2011-08-13

  […] har tidigare skrivit om filmatiseringen av Lionel Shrivers ”Vi måste tala om Kevin” – en bok som väckte starka känslor hos oss Pocketpinglor, även om jag själv blev besviken […]

 2. 2015-04-16

  […] och Jonas Hassen Khemiri, men också om de böcker som lett till mest diskussioner, till exempel ”Vi måste tala om Kevin” och ”Med en uppenbar känsla för […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.