”Ny Succémetod” Hälsobranschen- Kvacksalveri och mördande reklam

Döm min förvåning när jag fick denna bok på litteraturlistan i nuvarande kurs på universitetet. En pocketbok!  Härligt! Till det facila priset av 12 kronor. Trevligt! Boken handlar om hur vi påverkas av media, ”experter” och produktförsäljares sätt att presentera nya hälsotrender. Vår ständiga jakt efter den perfekta kroppen gör att vi hela tiden luras av de nya metoderna som presenteras i ”snygga förpackningar” vilka ska göra oss hälsosammare och snyggare. Varför förstår vi inte den enkla matematiken att jag måste göra av med lika mycket energi som jag stoppar i mig? Vill jag ändra på något så bör jag minska energiintaget och motionera mer! Så enkelt är det ju, eller hur?

Denna icke-vetenskapliga bok är skriven av Håkan Jörgensen och Helena Hugosson, två frilansade journalister som har ett stort intresse för hälsa. De tar upp en del intressanta ämnen som till exempel vem som får kalla sig expert och vad är ett  hälsopreparat? Boken är väldigt ojämn i sin struktur, vinklad, saknar (har de uteslutit eller glömt?) vissa metoder och den känns redan ”gammal” (utgiven 2007) då det hela tiden kommer nya trender och rön inom detta område. Men har du gått på olika dieter och följt någon experts råd och tips på hur du ska bli hälsosammare så läs och begrunda hur lurad du blivit!

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Hedvig Nilsson skriver:

    Ja hälso och coach-branschen behöver verkligen synas i sömmarna. Senast i morse hörde jag om en ny forskningsrapport som visade att GI gav bäst resultat bland bantare. Media hänger hela tiden på såna här rapporter, men frågan är hur intressanta dom är egentligen? Som du säger, det handlat ju bara om sunt förnuft.

  2. Mia skriver:

    Ja, jag har ju så dålig karaktär så jag har aldrig lyckats hålla mig till någon “skola” eller diet. Kan alltså trösta mig med att jag inte blivit lurad kanske?

  3. Karin H skriver:

    Helt rätt, balans mellan energiinförsel och motion är det enda som funkat för mig. Och det enda som känns vettigt. Men kan ändå själv känna att man blir nyfiken att testa “mirakelpiller” och “mirakelmetoder”. Fast precis som du Mia, har jag lite för dålig disciplin för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.