Nytt på värmländska deckarfronten – drottningen utmanas

Att värmlänningar är goda berättare har man ju hört till leda… Nuförtiden verkar det mest vara mord och ond bråd död i Selmas fotspår. Inget fel i det, om man (som jag) gillar deckare. Av den värmländska deckardrottningen Helen Tursten får vi se mycket i höst, och nu får hon en utmanare i Alex Schulmans svägerska: Ninni Schulman från Lesjöfors!

Ninni Schulman, foto: Radio Värmland

Ninni har gått från lokalreporter på Värmlands Folkblad till reporter/krönikör på Expressen och populär bloggare. Hennes “Dagarna” (tidigare på sajten Allt om barn, nu på Mama) är en av Sveriges mest välbesökta föräldrabloggar. Det var också den som ledde till att Ninni nu debuterar med “Flicka med Snö i håret”. En förläggare läste bloggen, ringde upp och undrade om inte Ninni tänkt skriva en bok. Och det hade hon! Boken, som man i sommar kan läsa som följetong i Värmlands Folkblad, utspelar sig i Hagfors och så här beskrivs den av förlaget:

En isande kall nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord. Det visar sig att Hedda har levt ett dubbelliv. En tid senare hittas en ung flicka mördad i skogen nära familjen Losjös hem. Hon är naken och har blivit skjuten i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors efter en uppslitande skilsmässa. Hon engagerar sig i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden där hon växte upp bär på hemligheter som vissa är beredda att göra allt för att dölja.

Släppdatum 11 augusti på Forum och Ninni är redan kontrakterad för fler deckare, berättade hon i en intervju i Radio Värmland. Räkna med att få se/läsa mer av Ninni framöver!

Helene Tursten. Foto: Piratförlaget

Så till den regerande värmländska deckardrottningen. 1998 debuterade Helen Tursten, tandläkare från Sunne, med första boken om kriminalinspektören Irene Huss “Den krossade Tanghästen”. Det har blivit åtta  till, på fjorton språk och i våras ställdes Helen Tursten inför rätta i Frankrike. Brottet? Hon hade förfört franska läsare med sina böcker. Det låter kanske konstigt, men Tursten var nominerad till ett prestigefyllt deckarpris där, och själva tävlingen ägde rum i rättegångsmiljö.

Irene Huss på film

Turstens böcker har filmatiserats sex gånger, och nu ska sex nya filmer spelas in, återigen med Angela Kovács i huvudrollen. De gamla filmerna kan man se på kanal 5 i höst. Dessutom kommer en ny bok, “Den som vakar i mörkret” ut på Piratförlaget den 25 juli. Har nån av er andra pinglor läst böckerna/sett filmerna och kan recensera?

För övrigt slår jag gärna ett slag för en annan kvinnlig tronpretendent: Domaren/åklagaren/advokaten Tove Klackenberg från Stöpafors, som skriver riktigt bra  deckare!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Kul med tips om “lokala” förmågor och dessutom kvinnor. Det gillar vi!

    Sommaren tycks vara deckarläsningens tid (sett till flera tidigare inlägg) och till och med jag som vanligtvis inte läser deckare har nu tagit mig an en deckare ( i och för sig delvis jobbrelaterat men ändå). Det är en deckare av succéduon Roslund/Hellström; “Edward Finnegans upprättelse” och det verkar riktigt bra.

  2. Anna skriver:

    Tursten är ett oskrivet blad för mig men en bok av Klackenberg ligger o väntar på sin tur i bokhögen att läsa. Det är ett fasligt flyttande i denna hög, böcker byter plats i turordningen allt som oftast.
    Bra val Mia!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.