Mannen under trappan – Marie Hermanson

Marie Hermanson är en av mina favoriter.  Hon skriver i en genre som är svår att kategorisera; drömlikt, sagoaktigt, men alltid med en mörk underton som jag gillar. Den här boken är inget undantag. Den handlar om Fredrik som har ett bra jobb, en fin familj och som nyss köpt sitt drömhus.  Men allt är inte perfekt visar det sig. Under trappan hittar han en underlig man, smutsig och ovårdad, som hävdar att han bor där.  Fredrik kämpar med sin ovälkomne hyresgäst och med att bevara sitt perfekta liv.

Som läsare har man ofta en orolig klump i magen när man läser Marie Hermansons böcker.  Det är obehagligt och spännande och man vet aldrig om det är verklighet eller mardröm. Och det är det som tilltalar mig mest med hennes böcker.  Inga självklara lösningar eller tydliga sammanhang. Andra böcker jag läst av henne är “Musselstranden”, “Värddjuret” och “Hembiträdet”. Alla med samma blandning av dröm/verklighet. Alla med samma obehagskänsla.  Och alla kan rekommenderas.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Pia Wikström skriver:

  Musselstranden gillade jag också.
  Får lite Maj Gull Axelsson vibbar…
  Och det är ett bra tecken.
  Kanske får ta en sväng förbi Pocketshop.

 2. Hedvig Nilsson skriver:

  Bra lästips! Jag gillade också Musselstranden. Märklig story i denna bok du tipsar om. Jag har faktiskt haft en dröm som var ungefär likadan. Fast då var det en gammal tant som visade sig “bo” i vårt hus och började använda vårt badrum. brrr! Tänkte det kunde bli en bra plott för en bok så småningom…

 3. Anna skriver:

  Musselstranden har jag hemma men har inte läst. Det ska kanske upp lite i högen att läsa?

 4. Hedvig N skriver:

  Gör det Anna! Det är en sträckläsare. Och ganska kort och lättläst vad jag minns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.