Kunglig bröllopsdramatik

Henrik XIII och Anne Boleyn på TV

I dessa tider av kunglig bröllopsyra vill jag tipsa om en romanserie i ämnet.

Verkligheten överträffar dikten brukar det heta och så är det ju i fallet prins Daniel och hur han fick sin prinsessa och halva kungariket. Men vill man smaka sannsagor inte fullt så sockersöta, utan kryddade med spänning, dramatik, andlighet, blod och erotik, då finner man de bästa i 1500-talets England! En tid då kunglig romantik inte bara innebar underhållning åt folket, utan var internationell storpolitik. Att England inte längre är ett katolskt land beror tex på en kungs passionerade förälskelse!

Att det var äkta kärlek framme vid Storkyrkan i Stockholm anno 2010 gick inte att ta miste på. Kärlek var också det som oftast drev kung Henrik XIII av England (1491-1547) fram till altaret – inte mindre än sex gånger!  Två fruar högg han huvudet av, två skilde han sig från, en dog i barnsäng och en överlevde honom (med nöd och näppe).

Anne Boleyn - halshuggen drottning

Vi kan nu följa Henry Tudor och hans drottningars öden och äventyr i the Tudors SVT. Serien är mumma för alla historieintresserade och min enda riktiga invändning är  att Jonathan Rhys Meyers när vi är inne på tredje säsongen borde ha gjort en Robert de Niro och lagt på sig  30 kilo. Från att ha varit en riktig snygging som ung blev nämligen Henry inte fullt så aptitlig med åren – snarare ohyggligt fet. Något jag kan intyga efter att personligen ha studerat hans rustning på The Tower of London. Men nu var det inte TV-serien jag skulle tipsa om, utan böcker i ämnet.

Om Henrik XIII och hans döttrar (Elisabeth I och Bloody Mary) har det skrivits spaltmeter av intressanta faktaböcker, men också romaner. En författare som specialiserat sig på  ätten Tudor är Philippa Gregory. Istället för att skriva om själva huvudpersonen, Henry, koncentrerar hon sig på kvinnorna i hans liv, en efter en. Om Henrik XIII:s fruar har hon skrivit tre böcker:

Den första hustrun (the Other Queen)
Handlar om Henrys första drottning Katarina av Aragonien. Som spansk prinsessa och dotter till legendariska kungaparet Ferdinand och Isabella var Katalina först gift med Henrys äldre bror, som dog ung . Efter att “bara” lyckats föda Henry en dotter, blev hon efter många år förskjuten. Som djupt troende katolik vägrade Katarina att gå med på skilsmässa. Men det stoppade inte Henry. Han bröt med påven i Rom och utropade sig själv till engelska kyrkans överhuvud.

Den andra systern Boleyn. (the other Boleyn sister)
Boken om den fascinerande Anne Boleyn som Henry först blev huvudlöst förälskad i,  och sen lät hugga huvudet av, har blivit både film och TV-pjäs. Anne Boleyn anklagades för otrohet, häxeri och incest med sin egen bror (!), något hon nekade till in i det sista. Det verkliga brotten var troligen att hon också misslyckats med att föda en son, att hon var för frispråkig och svartsjuk på Henrys utomäktenskapliga förbindelser.

Arvet efter Anne Boleyn. (The Boleyn inheritance).
Handlar om två av Henrys drottningar. Dels Anna af Kleve, den enda äktenskapliga allians Henry ingick av politiska skäl. Han skilde sig efter bara ett år av estetiska skäl – han fann henne helt enkelt för ful. Och dels om tonåringen Katarina Howard, som också blev halshuggen för otrohet – ett brott hon bekände på schavotten.

Ska ni bara läsa en av dessa böcker tycker jag ni ska satsa på den andra Boleyn-systern. Philippa Gregory har också skrivit böcker om hennes dotter Elisabeth I (I Drottningens närhet och Jungfruns älskare) Trots att romanerna på sätt och vis har lite “pigroman-varning” har jag slukat dem. Gregory är mycket noga med historiska fakta, och hon har gjort gedigen research. De är välskrivna och spännande – trots att man vet hur dom slutar. Perfekt hängmattelitteratur för alla er som inte kan få nog av kunglig kärleksdramatik i sommar!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Karin H skriver:

    Det här har jag missat, jag som gillar historia. Bra boktips till hängmattan!

  2. Anna skriver:

    Jag med! Älskar denna typ av böcker. ( o Tv-serien Tudor)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.