The Marriage Plot
Pingelfavoritförfattaren till Middlesex Jeffrey Eugenides har kommit ut med sin tredje novell. Mina förväntningar var höga – och införlivades.
Eugenides är inte någon högproduktiv författaren, han verkar satsa på kvalitet istället och att prenumerera på Pulitzerpris. Och på att inte fastna i ett fack. Hans debutroman från tidigt 90-tal The Virgin Suicides handlade om de fem självmordsbenägna systrarna Lisbon, hans andra Middlesex från tidigt 2000-tal var en saga som sträckte sig över generationer, landsgränser och sexualiteter medan The Marriage Plot som kom ut 2011 är en “rakt-upp-och-ner” redogörelse för tre människors väg in i vuxenvärlden i början av 80-talet.
Säg hej till Madeleine Hanna
Mad är en riktigt helylle, preppy Ivy leag-tjej som brinner för sitt ämne engelsk litteratur. Med sina rötter i de välbeställda delarna av den amerikanska östkusten känns det utmanande men främst befriande för henne att leva ut ett mer experimentellt och alternativt leverne under sina studieår på Brown University.
Säg hej till Leonard Bankhead
Den karismatiske, superintelligente naturvetaren och väldigt alternative unge mannen har med hela sin uppenbarelse som Mads motpol en enorm attraktionskraft på henne. Hans fattiga och hjärtskärande bakgrund gör skillnaderna än mer påtagliga.
Hej, hej Mitchell Grammaticus
Den inte fullt så karismatiske Mitchell studerar religion och far land och rike runt för att söka efter meningen med livet men kommer hem med oförändrat djupa känslor för Mad.
Livet är en kamp
Som ni säkert redan förstått blir det en novell om kärlek men egentligen handlar den mest om tre unga människors brutala väg ut i vuxenlivet. Om sökandet efter sin plats i universum men också efter relationer med förhoppning om att de ska vara hela livet.
Berättelsen startar på examensdagen och sträcker sin ett år framåt. Ett år som blir en kamp för de tre karaktärerna. Leonard kämpar mot sin manodepression och Mitchell för att hitta heligheten hos Gud. Madeleine kämpar med att hitta sig själv och ta kontroll över sitt eget liv – och med Leonard.
Skrivstil
Eugenides har trots de stora olikheterna i sina tre noveller en röd tråd. Den unga människans vedermödor med att utvecklas, bli vuxen och ta ansvar. Och kanske framförallt unga kvinnors. Han gör det på ett mästerligt sätt i alla tre om än på oerhört olika sätt, i skilda miljöer och med väldigt olika förutsättningar.
För när jag tänker efter så är det Madeleine som är den verkliga huvudpersonen i boken. Även om det är killarna som står för de spektakulära och minnesvärda episoderna så är det Mads karaktär, beslut och utveckling som är det bestående minnet när jag sår ihop boken.
Betyg
Det blir 5 eftertänksamma pinglor av 5 möjliga.
Ja, Middlesex ligger ju högt på listan så den här läser jag gärna. P.S Pia, du har blivit lite anglifierad i din terminologi (noveller)…. Dags att komma hem nu 🙂
Nej men Gud så pinsamt! Lite Dolph-varning. Ska skärpa mig. Skyller på att det stod så på omslaget jag hade framför mig när jag skrev. Huha… tur att jag har en Sverigeresa planerad!
🙂
Mia, det är bra håll svensklärarfanan högt!:-) Och ja Pia, dags att komma hem. Av många skäl… Blev nyfiken på boken. Jag gillade ju Middlesex väldigt mycket så jag har också höga förväntningar. ..