Kleopatra – inte bara kajal och dekadens
Jag har läst Kleopatra Liv och legend av Allan Klynne. Har alltid fascinerats av historien om drottningen som förförde Julius Ceasar och fick Marcus Antonius på fall. För det är ju så hon har framstått för eftervärlden. Syndig, vällustig och omoralisk är begrepp som förknippats med henne. Ändå var hon Egyptens sista drottning och rådde över ett stort och välmående rike med allt vad det innebar av styre och administration.
Allan Klynne har försökt hitta personen bakom myten, men det är inte så lätt. Det finns många andra personer från den här tidsepoken som figurerar i olika sammanhang, med citat och beskrivningar, men om Kleopatra som privatperson är det märkvärdigt tomt. Till viss del förklaras detta av att segraren skriver historien, och Octavianus lät förstöra många dokument och statyer på både henne och Antonius när han hade besegrat dem.
Men det gör inte berättelsen mindre fascinerande. Klynne går djupt in i historiska fakta om vad man faktiskt vet, och också hur forskarna inom arkeologi och historia har arbetat. En intressant aspekt handlar om vår syn på Kleopatra i efterhand, hur kulturen har behandlat historien genom tiderna i text, konst, teater och film. Starka kvinnor med makt har ju inte alltid setts med blida ögon.
Jag tycker det här är en läsvärd bok om en otroligt spännande kvinna i en omvälvande tidsepok. Storpolitik och intriger, behöver man mer?
Gillade också denna bok! Har läst flera andra böcker om Kleopatra och detta är den bästa.
Särskilt intressant tyckte jag det var när författaren slog hål på vissa feltolkningar av gamla skrifter, tex vad som hände efter mordet på Caesar. Hon kunde ju påvisa att man översatt helt fel vilket förändrar historien avsevärt. Sånt är alltid spännande.
Kleopatra har ju utmålats som svekfull och nyckfull, inte minst för att hon övergav sin älskare Marcus Antonius i sjöslaget mot Octavianus, och därmed bidrog till deras undergång. Men också detta är ju troligen ”skrivet av historiens vinnare”, dvs kejsar Augustus (Octavianus).
Faktaböcker och biografier är två genrer jag alltför sällan ger mig på. Skulle gärna vilja ha lite vägledning och lästips. Böcker om starka kvinnor kan väl alltid vara lite stärkande för oss hårt arbetande pocketpinglor! Kanske vi kan ta oss an något ur denna genre i pocketpinglorna framöver? Två biografier som jag trots allt läst och tyckt om är en om Simone de Beauvoir och en annan om Maria Wine. Maria Wines självbiografi ”Minnena vaknar” där hon berättar om sitt författarskap och förhållandet med Arthur Lundqvist är mycket gripande. Men ni märker att jag hållit mig till författarvärlden. Jag behöver vidga vyerna!