Aktuell och viktig flyktingskildring
Nordkorea nio år på flykt från helvetet av Eunsun Kim i samarbete med Sebastien Faletti (Libris) är en skrämmande aktuell skildring av utsatta människor på flykt. I det här fallet från svår hungersnöd och Nordkoreas grymma diktatur.
Eunsun är 11 år när berättelsen börjar. Hon lever med sin mamma och storasyster i Hamgyongprovinsen i Nordkorea – en av de provinser som drabbades värst av den svåra svältkatastrof som härjade landet i mitten av nittiotalet. Sovjetunionens kollaps (Nordkoreas kommunistiska storebror hade dittills försett landet med bistånd), brist på elektricitet, utsäde, svåra översvämningar och regimens nonchalans ledde till att närmare en miljon människor svalt ihjäl.
I bokens inledning ligger Eunsun på golvet i en helt kal lägenhet sånär som på två foton av landets ledare Kim Il Sung och Kim Jong Il. Ensam och utsvulten. Hennes mamma och syster har rest till en större stad i närheten i hopp om att hitta mat. Eunsun väntar och väntar. En efter en har hennes släktingar dött svältdöden. För en månad sedan även hennes pappa. Eunsun vet att hon inte har långt kvar.
Men efter sex dagar kommer mamman och systern tillbaka, dock utan mat. I en sista desperat handling säljer mamman det enda som går att sälja för att köpa mat – ramarna som ramar in fotona på de gudomliga ledarna. Ett brott som bestraffas med döden om det upptäcks. Eunsuns mamma bestämmer sig för att de måste försöka fly landet över den kinesiska gränsen som bara ligger några timmar bort.
Det blir en nio år lång och fruktansvärd flykt via både Kina och Mongoliet innan de lyckas ta sig till Seoul i Sydkorea och får asyl. Boken beskriver flyktingens utsatthet och rädsla genom Eunsuns personliga berättelse. Hårdbevakade gränser med beväpnade vakter, rädslan och frustrationen i att tvingas utlämna sig till hänsynslösa människosmugglare, känslan av att aldrig veta vem du kan lita på, den ständiga rädslan för att blir arresterad och utlämnad som den papperslösa flykting du är och utsattheten som kvinna där du hela tiden löper risk att drabbas av sexuellt våld och övergrepp.
Eusuns mamma tvingas hela tiden till svåra val där hon riskerar sitt eget och sina barns liv. Men alternativet, att stanna kvar, är ännu värre. Som förälder måste det vara i det närmaste outhärdligt. Och det går inte att låta bli att tänka på alla de föräldrar som tvingas till liknande val varje dag, varje vecka just nu.
Alla människor har sin unika historia, men Eusuns berättelse blir ändå en röst åt de miljontals människor som är på flykt. Och trots alla hemskheter så ger boken lite hopp. Idag bor och studerar Eusun i Seoul i Sydkorea. Det är intressant att ta del av hur metodiskt Sydkorea jobbar med sin mottagarapparat för att integrera alla de nordkoreaner som trots allt lyckas ta sig dit.
Stilistiskt är boken ingen höjdare, men berättelsen griper tag i en och påminner om hur otroligt priviligerade vi är som får växa upp i en demokrati utan galna envåldshärskare eller krigsherrar. Det känns som en viktig bok i dessa dagar.
Den får tre av fem pinglor av mig.
Varje människa som måste flyr från sitt hem förtjänar en egen roman. Hjärtat blöder…
Har fått rekommendationer om den här boken. En viktig bok.