Fantasy i hängmattan
Jag har alltid varit lite svag för Fantasy och gärna läst samma böcker som barnen. Nu har jag hittat en ny favorit – som inte är något lekfullt och lättsamt för yngre, utan mogen vuxenfatasy. Det är den ryska författaren Nick Perumov som i sin serie Svärdens väktare skriver en intensiv, anlöst spännande och tät berättelse med alla ingredienser som hör till äkta fantasy. Världarna befokas av danker, gnomer, orcher, människor och friborna samt en mängd andra magiska och skrämmande varelser.
I de fösta två böckerna, Dimantsvärdet och träsvärdet 1 och 2 får man stifta bekanskap med Kejsardömet Melin som styrs av den ondsinta och makfullkomliga magiska regnbågsorden som tvingar den unga kejsaren att döda sin älskade hund för att lära sig bli känslolös och obarmhärtig. Hjältarna är stridsmagikerna i Dalen – en sluten värld i ett annat hörn av världsalltet och framförallt magikern Fess. Dödsregnet drar fram och fräter sönder allt i sin väg, gnomer och danker drabbar samman och de magiska svärden möts med katastrofala följder. Fess kastas in i en annan värld i en annan dimention och tappar sitt minne. Där blir han nekromantikern Nattugglan. Böckerna Nekromantikerns födelse och Nekromantikernas irrfärder berättar om hans kamp mot den heliga inkvisitionen och om maskerna som söker svärden som han är satt att vakta…
Ja ni hör, det är svårt att lägga ifrån sig de här böckerna. De första fyra köpte jag i pocket, men nu var jag så sugen på fortsättningen så jag köpte den femte delen Nekromantikerns ensamhet 1 inbunden. Och den gjorde mig inte besviken. Det är spännande och personskildringarna och miljöbeskrivningarna är så bra att man lever sig in i berättelsen och ogärna vill lämna den. Så för er som gillar fantasy vill jag rekommendera Nick Perumov. I de första två böckerna är prosan lite komplex – och jag tror det beror på översättningen. I de andra böckerna är översättaren en annan och språket lättare.
Jag läste väldigt mycket fantasy för ett tiotal år sen, men har tappat det. Kanske dags att återväcka läsmagin i genren med denna författare?
Nu blir vår bloggmaster, alias Teknikpinglan Martin nöjd. Äntligen ett inlägg om Fantasy!
Outforskade marker för mig. Vart ska man börja? Rysk fantasy låter inte som det är för nybörjare, eller?
@Anna: Fantasy är stort, mycket stort i Ryssland och Polen faktiskt. Inte så mycket ”läcker ut” internationellt dock. Jag är ju gamer och ser däremot alla spel som baseras på denna inhemska litteratur, också gjord inhemskt för i första hand för en inhemsk marknad.
Riktig fantasy ska vara svår med komplexa etnologiska system och politiska intriger 10xTudor. Lätt-fantasy som Potter och Twilight görs sig bättre i genrer som romantik och äventyr (Lätt-fantasy brukar oftast kallas äventyr av oss hardcore).
Mina favoritserier är Wheel of Time av Robert Jordan, och ”A Song of Ice and Fire” av George R.R. Martin.
Den första är skriven av en etnolog med mycket kulturella förvecklingar där man känner igen måna av dagens konflikter, dessutom styrs världen informellt av ett nätverk av ”kloka kvinnor” som ingår varje lands hov (med hjälp utav lite magi). Tyvärr är annars könsrolleriet sisådär i fantasy. Hur många kvinnor finns i Sagan om Ringen? (Filmerna lade till en).
Den andra, som håller på att bli en påkostad mini TV-serie i Hollywood, är ett epos av tragedier och politskt spel en värld där inget är heligt och alla medel används för makt. Inte så mycket magi, utan mer svek, lönnmord och hjältedåd…och drakar. Även i denna fantasy tar kvinnor minst lika mycket plats som män.
Se till att inte ha allt för mycket andra böcker till hands om ni anfaller detta då ni kommer vilja streckläsa hela serierna. Jag har läst om Wheel… ett par gånger och Song of två gånger. Totalvärt som ungdomarna säger.
jaa, nu har jag sommarlov så det kanske är dags för fantasy!!