Hon älskade – Helena Henschen

 

Jag ville läsa en kärleksroman och lockades av titeln på denna bok. Ville drömma mig bort till kärlekens land men det blev inte riktigt som jag tänkt mig.

I den här boken berättar Helena Henschen om sin farmor Signe Thiel. Hon utgår från brev, dagboksanteckningar och lösa lappar som fanns i en blommig dalakista intill den röda länsstolen i Signes hem. Det som jag trodde skulle bli ett kärleksdrama blir istället en underbar kvinnoskildring av Signe som vi får följa från revolterande borgardotter i början av 1900-talet till engagemang i kvinnofrågor i Fredrika Bremer förbundet, vidare till arbete i svenska motståndsrörelsen under andra världskriget. Jag fascineras av drivkraften och kampviljan hos Signe och Helena Henschen gör berättelsen så levande och fokuset flyttas ibland till att handla om kvinnors kamp i ett historiskt perspektiv. Däremot blir jag besviken på kärleksdramat som skulle vara passionerat med himlastormande nätter. Hon får 6 barn, gifter sig och skiljer sig 2 gånger och jag kan se att kärleken också är hennes drivkraft men jag har svårt att relatera till hennes stora livskärlek, den tyske hjärnforskaren Oskar Vogt. Han verkar inte vara den passionerade typen och till råga på allt måste hon dela honom med hans hustru. De gör däremot flera spännande resor tillsammans alla tre och det blir många intressanta möten.

Efter att ha läst denna boken blir jag intresserad av Helena Henschens första bok I skuggan av ett brott där hon berättar om de von Sydowska morden som hennes mormors bror begick på sina närmaste släktingar för att sedan ta livet av sig själv. Ska definitivt köpas och läggas på hög.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Mia D skriver:

  “I skuggan av ett brott” är en av mina många pockets som jag impulsköpt och som sedan tyvärr blivit ligande. Nu fick jag anledning att leta fram den igen. Starka kvinnoporträtt är alltid inspirerande 🙂

 2. Hedvig skriver:

  Åh nej!

  Jag hade denna bok oläst hemma tills för tre dar sen då den åkte ner i en kartong och lämnades till antikvariat. Vi är tvungna att rensa, men gud så svårt det är! Ska man tex spara favvoböcker man redan har läst bara för att de var bra, eller ska man spara de man inte har läst som verkar lovande?

 3. Katarina Lindström skriver:

  Jag har boken liggande i hyllan sedan ett år tillbaka. Nu ska jag läsa den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.