Beatlesmanifestet – en grabbig skildring av 60-talets Island
I ganska snabbt tempo har jag avverkat ungdomsromanen Beatlesmanifestet av den isländske författaren Einar Mar Gudmundson. Vi får i episodisk form följa den unga Jòhann under 60-talet i Reykjavik, Island, i diverse upptåg i skolan och utanför skolan. Kärleken till den nya musiken löper som en röd tråd genom berättelsen liksom förälskelsen i Helga.
Vi får möta en mängd olika mer eller mindre udda figurer som är en del av Jòhanns liv, men jag blir tyvärr aldrig riktigt engagerad. Romanen beskrivs som en underhållande skröna fylld av mycket humor och skratt. Tankarna går ibland till Mikael Niemis Populärmusik i Vittula, det finns en del i tidsandan och berättargreppet som påminner om varandra. Niemis roman spelar dock i mina ögon i en helt annan division.
Beatlesmanifestet roar mig något för stunden men är alltså ingen läsupplevelse jag kommer att dröja mig kvar vid.
Jag upplevde nog den här boken på et liknande sät som du när jag läste den. Fast jag tror att jag nog ändå tyckte bättre om den än du. Jag tyckte verkligen att den var rolig (och till viss del även tragisk) och jag tyckte det var spännande att få besöka 60-talet på Island och inte i Sverige för en gångs skull. Inget omläsningsämne men för mig absolut en god läsupplevelse.
Visst kändes miljön på Island nytt och annorlunda, Mikaela. Det håller jag absolut med om. Kul att du hittat hit till vår blogg 🙂