The American Dream

Är det någon som någonsin tvekat på att man kan komma till Amerika med tomma händer och genom hårt arbete bli gräsligt framgångsrik så ska man läsa Ping Fus självbiografi Bend, Not Break  (som författats i samarbete med MeiMei Fox).

För det är precis vad Ping-Ping gör. I intervjuer säger hon att, det omåttligt populära amerikanska uttrycket, ”resilience”/motståndskraft varit hennes väg till framgång. För drabbningarna och prövningarna har varit både många och svåra.

Bokens titel syftar på hennes pappas ordspråk om bambu och dess förmåga att röra sig med hårda vindar istället för att brytas av dess kraft. Det samma gäller Ping. Under sina 50 levnadsår har hon upplevt två helt olika världar: Kina under Maos kulturrevolution på 60-talet och USA under .com-boomen vid millennieskiftet.

Kina
Att som 8-åring ta hand om sin 4-åriga lillasyster boendes i ett kallt rum långt från sina föräldrar, oftast utan mat och med ett ständigt övervakande sätter sina spår. På detta sätt straffas hon för sina föräldrars ”synder” att inte vara enkla bönder utan intellektuella ifrågasättande medborgare. Men Ping och hennes familj vet vad som gäller för att inte avrättas och låter sig likt bambun inte knäckas utan manövrerar sig fram genom att vara exemplariska medborgare i Maos rike. När Mao dör lyckas hon till och med ta sig in på universitetet och börjar sina teoretiska studier efter år som barnarbetare på fabriker.

USA
Som 25-åring tar hon sig till USA och lägger en mycket framgångsrik akademisk karriär till handlingarna innan hon utmanas att starta ett företag mitt i den bubblande .com-eran. Först går hon miste om en förmögenhet genom att tacka nej till att bli delägare i ett teknikföretag som hon slitit hund på för att finansiera sina studier, sedan är hon delaktig i skapandet av den första web-browsern och slutligen startar hon företaget Geomagic Inc som efter många stålbad blivit världsledande inom 3D printing.

Ping svara på kritiska röster främst från Kina om hennes biografi. http://www.huffingtonpost.com/ping-fu/sad-but-not-broken_b_2603466.html

Ping svara på kritiska röster främst från Kina om sin biografi. http://www.huffingtonpost.com/ping-fu/sad-but-not-broken_b_2603466.html

 

Betyg
Denna biografi är inte det mest välskrivna alster jag läst och man får lite sila floskler och amerikanska bling-bling mellan tänderna medan man läser men det är ändå en mycket fängslande och gripande berättelse. Just för att det är riktig människa man får följa på sin ofattbara kamp som kantas av våld och övergrepp, väldigt trassliga familjerelationer, svårigheter att göra sig förstådd, havsdjupa kulturskillnader, nederlag och risktagande, vassa armbåga och illasinnade bolagsjurister. Men till delar har allt detta hemska vägts upp av en handfull nära relationer, en till synes aldrig sinande inre drivkraft och sin hunger efter kunskap och så slutligen, så klart, det lyckliga slutet på varje amerikans dröm. Lycka och framgång som kan mätas i pengar. Betyget blir 4 av 5 pinglor för Ping.

Här kan du se en intervju med Ping.

 

Bend. Not Break.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Anna K skriver:

    Biografier läser jag inte så ofta men visst är det fascinerande att få ta del av riktiga människors vedermödor. Kan ibland få en att sätta sina egna i perspektiv.

  2. Pia skriver:

    Just precis så är det Anna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.